Ati auzit si voi probabil, inca de cand erati mici, fraze precum: „Te rog, spala-te pe maini inainte de a veni la masa!”, „Nu uita sa iti speli mainile bine cu sapun!” sau „Du-te si dezinfecteaza-ti mainile inainte sa mananci!”.
Ei bine, am ajuns sa traim vremuri in care o igiena corecta a mainilor ne poate salva viata la propriu, iar expresia dezinfectant maini nu ne mai este straina deloc.
O igiena corecta a mainilor este considerata cea mai simpla modalitate prin care putem evita imbolnavirea sau transmiterea bacteriilor si microbilor. Avand in vedere ca nu putem realiza nicio actiune fara ajutorul mainilor, este important sa le acordam o atentie sporita.
Spalatul pe maini in mod regulat ne ajuta sa tinem la distanta germenii si microorganismele din jurul nostru, luand in calcul faptul ca printr-o simpla atingere multe afectiuni pot fi raspandite.
Fecare dintre noi constientizeaza ca este important sa dezinfectam mainile, insa o analiza mai detaliata a efectelor negative ar putea aduce un plus fiecarei persoane.
De ce este primordial sa avem o igiena corecta a mainilor?
Sa presupunem ca planuiesti sa mergi la cumparaturi. Te imbraci, te incalti, iei cheia de la masina, incui usa casei, pui mana pe usa de la lift, apoi pe usa de la intrarea blocului. Urci in masina si ajungi la supermarket, cauti un carut in care sa pui toate produsele achizitionate (produsele fiind manipulate anterior), ajungi la casa, atingi banii, punga, bonul si o iei de la capat odata cu urcarea in masina.
Aceasta este o actiune necesara, pe care toti o facem, insa ai luat in calcul de cate ori ai dus mana la gura in tot acest timp? Raspunsul specialistilor, pe baza experimentelor facute, este ca involuntar ducem mana la gura/nas/ochi intr-o medie de 3 ori pe minut.
Acest lucru duce la raspandirea virusurilor, bacteriilor si a altor agenti patogeni. De asemenea, bacteriile ajung in organism usor si daca un obiect are microbi pe el, deoarece a fost atins de cineva cu mainile murdare ori daca o persoana a tusit sau a stranutat in apropiere.
Raspandirea acestora poate duce la afectiuni serioase, precum cele respiratorii, de la nivelul pielii, al ochilor sau gastrice. Acest lucru poate afecta atat persoanele cu un sistem imunitar scazut, cat si pe cele sanatoase, indiferent de varsta.
Reguli pentru folosirea corectă a unui dezinfectant de maini
Spalarea corecta a mainilor poate preveni aproape 30% dintre bolile gastrice si 20% dintre infectiile respiratorii, precum racelile. In acelasi timp, respectarea regulilor de igiena a mainilor contribuie la diminuarea excesului de antibiotice.
Pe langa igienizarea clasica cu apa si sapun, se recomanda si folosirea permanenta a dezinfectantilor, pentru diminuarea rapida a microbilor. Trebuie luat in calcul ca un dezinfectant este extrem de util, dar numai daca are o concentratie mai mare de 60% alcool.
Metoda cea mai corecta de folosire a dezinfectantului, recomandata de specialisti, este urmatoarea:
Trebuie sa ne asiguram ca acest dezinfectant pentru maini a intrat bine in piele si s-a uscat complet. Nu este necesar sa iti stergi mainile dupa aplicare, ci doar sa astepti.
Intr-adevar, exista cazuri in care dezinfectarea mainilor nu este suficienta pentru a elimina toate tipurile de germeni. In cazul unor germeni, precum norovirus, clostridium difficile sau cryptosporidium este recomandat sa ne spalam cu apa si sapun.
De asemenea, daca mainile sunt murdare de grasime sau ati folosit anterior produse din substante chimice, cum ar fi metalele grele sau pesticidele, dezinfectarea mainilor nu este utila. Putem insa, sa folosim un dezinfectant maini sau servetele umede antibacteriene, macar pana cand reusim sa ne spalam mainile.
Indiferent de situatie, este important sa avem o igiena a mainilor corecta pentru a tine la distanta bolile.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER